Posted on 25 komentarjev

Ajdovi medenjaki

Če želite povezati tradicionalno slovensko kulinarično dediščino z medom in ajdo, vam na Izobraževalnem centru Piramida Maribor svetujemo, da pripravite medenjake z ajdovo moko. Ajda je v zadnjem obdobju zelo popularna zaradi ugodne prehranske sestave, pa tudi antioksidantov (predvsem iz skupine flavonoidov), ki jih vsebuje. V zdravi prehrani je zato dobrodošla. Ajdovo medeno testo se obnaša pri mesenju nekoliko drugače kot običajno medeno testo iz pšenične moke in ima tudi nekoliko drugačen barvni odtenek. Ajdovi medenjaki so sivkasto rjavkaste barve, okus je prijazen, ne premočan, nekoliko grenčine prida ajdov, kostanjev ali gozdni med.Ajdov medenjak nismo krasili z nobenimi dodatki, saj želimo, da je naraven oziroma deluje in tudi je čim bolj zdrav, s čim manj sladkorja ter z bogatim okusom pečenega medenega testa.

SESTAVINE

  • 300 g navadne ajdove moke
  • 500 g pšenične bele moke TIP 500
  • 250 g surovega masla
  • 3 jajca (150 g)
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 400 g ajdovega, kostanjevega ali gozdnega medu
  • žlička pecilnega praška (6 g)
  • žlica sode bikarbone (10 g)
  • 30 g vode
  • malo bio limonine lupine
  • 4 g začimb za medenjake (cimet, mleti klinčki, ingver, muškatni orešček)

PRIPRAVA

Maslo z jajcem in s sladkorjem penasto stepemo. Vmešamo med in začimbe. Sodo namočimo v vodi in dodamo. Moki zmešamo s pecilnim praškom in presejemo na stepeno jajčno zmes ter zamesimo gladko testo. Iz testa izrezujemo medenjake različnih oblik z modeli in jih polagamo na pomaščen pekač ali peki papir. Pečemo 15 minut na 180 °C, nato jih pustimo 60 minut, da se ohladijo in spakiramo.

Marija Horvat in dr. Blanka Vombergar, Izobraževalni center Piramida Maribor

Vir:http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=19&sif_file=objave_podrobno&sif_parent=7227

Posted on Leave a comment

Poletni sladoled medena sivka

Poletje si lahko osvežimo tudi z medom. Preprosto ga namesto sladkorja uporabimo v sladoledu. Subtilen okus sivke, ki v kuhinji ni vsakdanja izbira, nam prav v kombinaciji z medom pričara slasten osvežujoč sladoled.

SESTAVINE

  • 160 ml cvetličnega medu
  • 2–3 žlice jedilnih cvetov sivke
  • 600 ml sladke smetane s 30 % m. m.
  • 600 ml polnomastnega mleka
  • 2 jajci

PRIPRAVA

Jajci stepemo ter zmes skupaj z mlekom, sladko smetano in cvetovi sivke vlijemo v kozico. Ob stalnem mešanju maso segrevamo, dokler rahlo ne zavre, nato pa jo postavimo na hladno. Pokrijemo jo s pokrovko in pustimo, da se pari 30 min. Precedimo, da odstranimo cvetove sivke. Dodamo med in dobro premešamo. Sladoledno maso pokrijemo in jo čez noč ohladimo v hladilniku. Ohlajeno sladoledno maso vlijemo v gospodinjski aparat za pripravo sladoleda in jo zamrzujemo 30 min. oz. po navodilih proizvajalca. Če imamo raje nežno konsistenco sladoleda, ga lahko postrežemo takoj, lahko pa ga še za dve uri postavimo v zamrzovalnik in nato postrežemo bolj zamrznjenega.

Avtorica recepta: Tamara Oražem

Vir:http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=19&sif_file=objave_podrobno&sif_parent=75

Posted on Leave a comment

Medenjaki z marmeladno in čokoladno glazuro

SESTAVINE

Testo:

  • 80 dag gladke moke
  • 2 veliki žlici sode bikarbone
  • 7 žlic tekočega medu
  • 2 celi jajci
  • 2 žlici svinjske masti
  • 30 dag sladkorja v prahu
  • 8 žlic mleka
  • po ščepec cimeta, muškatnega oreščka, koriandra, ingverja, mletih klinčkov in pimenta (premešamo)
  • naribana lupinica biolimone.

Glazura:

  • domača marmelada
  • 200 g črne čokolade
  • 100 g masla

PRIPRAVA

Sladkor, jajca, mast, začimbe, limonovo lupinico in med stepemo v gosto maso ter dodamo mleko in moko s sodo bikarbono. Z mešalnikom mešamo toliko časa, dokler gre, nato zamesimo testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga pustimo počivati čez noč. Iz testa naredimo svaljke, jih razrežemo na enake koščke in oblikujemo srednje velike kroglice. Testo lahko tudi razvaljamo in izrezujemo različne oblike. Medenjake pečemo pribl. 10 minut pri 180 °C. Ko jih jemljemo iz pečice, morajo biti medenjaki še mehki. Še mlačne medenjake na tanko premažemo z marmelado. Na koncu vsakega pomočimo v čokoladno glazuro, s katero prekrijemo marmelado.

Avtorica recepta: Andreja Kosednar Lebar, učiteljica OŠ Bakovci

Vir:http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=19&sif_file=objave_podrobno&sif_parent=7949