Mediji o nas

—> Dolenjski list 7. avgust 2014

8.11.2014 | 14:00

V teh kriznih časih, ko je kupna moč ljudi šibka in je brezposelnost v črnomaljski občini že presegla 20 odst., je potrebne kar precej korajže za odprtje trgovine. Mlada Patricija Grom iz Črnomlja jo je imela in sredi letošnjega aprila v starem črnomaljskem mestnem jedru odprla prodajalno, ki jo je poimenovala Belokranjski hram.

Patricija še študira na Fakulteti za upravo, a ker se zaveda, da bo službo težko dobila, je, še preden je diplomirala, odprla trgovino. Zdi se ji prav, da se v starem delu mesta kaj dogaja, dobrodošle pa so tudi izkušnje, ki si jih na ta način nabira. Patricija si je svojo trgovinico zamislila kot prodajalno s predvsem belokranjskimi izdelki. »Na voljo imam čebelje izdelke, različne moke, olja, kot so orehovo in druga olja iz Drašičev, domače mlince in rezance, piškote, krhlje, žganje, vino, penino. Pa izdelke domače in umetnostne obrti, kot so belokranjske vezenine, pisanice, ročno izdelan nakit, in tudi izdelke varovancev varstveno-delovnega centra ter še kaj,« našteva.

Patricija Grom v svojem Belokranjskem hramu (Foto: M. B.-J.)

Kot dodatno ponudbo ima čokolado, ki sicer ni belokranjska, ker ji ni poznano, da bi imel kdo v Beli krajini čokoladnico. Tudi čaji so za zdaj še z Gorenjskega, ker pravi, da ponuja na policah le izdelke tistih, ki imajo urejene papirje. Skratka, če hoče kdo kupiti darilo ali spominček iz Bele krajine, ima v Belokranjskem hramu vse na enem mestu. Patricija prodaja tudi vso opremo za čebelarstvo. »V Beli krajini je veliko čebelarjev, doslej pa ni bilo nobene trgovine, kjer bi si lahko kupili opremo. Od čebelarjev odkupujem tudi med in vosek,« pove.

Potarna pa, da je v starem mestnem jedru težava, ker pred trgovino ni parkirišča. »Prav bi bilo, da bi bilo v Ulici Staneta Rozmana vsaj nekaj parkirnih prostorov, kjer bi bilo mogoče parkirati do pol ure, da kupcem, ki kupijo večje stvari, ne bi bilo treba nositi daleč,« predlaga Patricija, ki upa, da bo s prodajalno lahko preživela. Pravi, da bo vztrajala, tudi zato ker se ji zdi škoda, da bi bil še en lokal v starem mestnem jedru zaprt. Dopolnjevala bo ponudbo, zaveda pa se, da bo potreben čas, da bodo ljudje spoznali novo prodajalno in se navadili nanjo. Za tiste, ki jim je bližje sodobno trgovanje, pa ima tudi spletno prodajo.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista, 7. avgusta 2014

M. Bezek-Jakše

—> Slovenske novice 11. oktober 2016