Facebook

Sencha Yamato

To je prijetno osvežilen čaj, ki prija ves dan. Ponaša se z malo več kofeina in z izrazitejšim okusom. Je temeljni japonski zeleni čaj, ki obsega skoraj tri četrtine vsega pridelka. Tega čaja je veliko vrst, ki se razlikujejo tako po kakovosti kot po cenah. Med njimi lahko okusimo navadnejše čaje sencha, ki so podobni čaju bancha, in skrajno dragocene čaje sencha, narejene iz posebej odbranih vršičkov. In seveda vse, kar je vmes. Naš čaj sencha sodi v višji kakovostni razred tovrstnih čajev.
Šifra:
26
Izberite opcijo za nakup
50 g3,00 € DODAJ V KOŠARICO
100 g6,00 € DODAJ V KOŠARICO
Sencha Yamato

 Japonski zeleni čaj - splošno in priprava
Čajevec so na Japonsko prinesli budistični menihi na začetku 9. stoletja. Čaj jim je bil všeč zato, ker so hitro zaznali njegov vpliv na zbranost, budnost in širjenje zavedanja. Danes pridelujejo na Japonskem samo zeleni čaj, ki ga skoraj v celoti porabijo sami (zeleni čaj celo uvažajo), tako da je izvozu namenjen zelo majhen odstotek pridelka. Pridelava in predelava japonskih čajev je razen izjem, kot je gyokuro, v celoti mehanizirana.
Za japonske zelene čaje je značilna motnost napitka, ki je pri kitajskih zelenih čajih prej izjema kot pravilo. Japonski čaji imajo to značilnost zaradi aminokisline L-teanin, ki ima po novejših dognanjih tako kot flavonoidi antioksidativne lastnosti, in zaradi načina obdelave. Čajne lističe po obiranju kratek čas segrevajo v pari in jih med nadaljnjo obdelavo stisnejo. Zato so skoraj vsi japonski zeleni čaji ploščate oblike, široki in podolgovati ali igličasti. Aminokislina L-teanin je domnevno odgovorna tudi za sproščajoči učinek zelenega čaja.
Japonski zeleni čaji ne ponujajo take raznovrstnosti arom kot kitajski. Njihov okus je predvsem trpek. Na Japonskem je v navadi, da zaradi trpkosti čaja ob njem pojedo sladkorček ali kolaček, vendar čaja ne sladkajo.

 

Priprava
Japonski zeleni čaj pripravimo z vodo, ki jo najprej zavremo in nato ohladimo na 70 do 80 oC. Za najbolj kakovostne japonske čaje, kot je denimo Gyokuro, vodo še dodatno ohladimo. Na skodelico ( 1,5 – 2 dl ) odmerimo žličko čaja,
ga prelijemo z ohlajeno vodo, pustimo v njej približno tri minute in precedimo. Nato še enkrat zavremo enako količino sveže vode in čajne lističe prelijemo še drugič, zdaj z vrelo vodo. Pustimo eno do dve minuti in precedimo. Postopek načeloma lahko ponavljamo, dokler čaj premore kaj okusa. Če se nam drugi prelitek zdi trpek, vodo tudi tokrat ohladimo in čaj v njej pustimo tri do štiri minute.
Predlagani čas je le temeljno vodilo, saj nam izkušnje pokažejo, kako pripravljen čaj nam je najbolj všeč.

Sorodni izdelki
Mate Kraus BIO
Cena z DDV:
od 1,00 €
Ženski čaj
Cena z DDV:
4,00 €
Indijansko Poletje
Cena z DDV:
od 1,50 €
Prijatelj ščitnice
Cena z DDV:
4,00 €
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih