Facebook

Mate Rosamonte

Mate Rosamonte so začeli pridelovati leta 1936 v malem družinskem podjetju v provinci Misiones v Argentini. S posebnim načinom mletja dosežejo popolno ravnovesje med lističi ( 65% ) in mladimi stebelci ( 35 % ). Po sušenju čaj 12 mesecev hranijo v vrečah iz jute, kjer pridobi svoj edinstven okus.
Šifra:
Izberite opcijo za nakup
50 g0,75 € DODAJ V KOŠARICO
100 g1,50 € DODAJ V KOŠARICO
Mate Rosamonte

Mate čaj - splošno in priprava

Mate je splošno razširjena pijača v Južni Ameriki, kjer je bolj priljubljen od kave in čaja, milijoni ljudi pa vsakodnevno uživajo v njegovem krepčilnem in poživilnem učinku. Yerba mate, kot mu pravijo v deželah, kjer je doma, so posušeni in zdrobljeni listi visokega zimzelenega drevesa, ki bi mu lahko rekli paragvajska bodika, saj je soroden v naših krajih rastoči bodiki. Vsebuje manj kofeina kot čaj, v njem pa je veliko polifenolnih spojin, ki učinkujejo kot antioksidanti. Po tej plati je mate podoben zelenemu čaju, le raziskav o njegovem učinku in zdravilni moči je bilo narejenih bistveno manj kot o zelenem čaju. 
Znano je, da imajo ljudje, ki redno pijejo mate, manjši tek in pojedo malo hrane. Poleg tega spodbuja presnovo in veča porabo maščob, zato se v zadnjih nekaj letih v zahodnem svetu vedno bolj uveljavlja kot zelo koristna pijača proti odvečnim kilogramom. Obenem mate slovi kot splošno krepčilna pijača, ki spodbuja in krepi naš imunski sistem, podobno kot ginseng ali sladki koren. Kljub kofeinu učinkuje sproščajoče na živčevje. Krepi srce in varuje ožilje. Spodbuja delovanje jeter in izločanje strupenih snovi iz telesa. Učinkuje protivnetno in blaži alergične simptome. Zaradi omenjenega vse kaže, da njegov čas na Zahodu šele prihaja in da bomo o njem slišali vedno več in vse pogosteje. Medtem si seveda lahko že zdaj kar pogosto privoščimo poživilno skodelico zdravja ali dve, ki ga ponuja mate.

Priprava
Mate tradicionalno pripravljamo v bučki, ki jo imenujejo mate ali cuia in ga srkamo po kovinski slamici z imenom bombilla. Bučko napolnimo do  tretjine z zdrobljenimi listi ter prelijemo z ne povsem vrelo vodo. Pustimo približno tri minute, nato čaj popijemo po slamici. Prilijemo vrelo vodo in mate čez nekaj minut posrebamo skozi slamico. Postopek ponovimo še enkrat ali dvakrat, dokler je v zdrobljenih lističih še kaj arome. 
Drugače pa mate pripravimo podobno kot čaj: zvrhano žličko prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo tri do pet minut in precedimo. Pijemo brez dodatkov ali dodamo, tako kot radi naredijo v Južni Ameriki, pražen sladkor in/ali limonin sok, poskusimo lahko tudi (netradicionalni) mate z mlekom.

Sorodni izdelki
Granatno Jabolko
Cena z DDV:
od 2,40 €
Pu erh exotic
Cena z DDV:
od 1,70 €
Japonska češnja
Cena z DDV:
od 1,70 €
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih