Facebook

Medenjaki z marmeladno in čokoladno glazuro


 
SESTAVINE
Testo: 80 dag gladke moke, 2 veliki žlici sode bikarbone, 7 žlic tekočega medu, 2 celi jajci, 2 žlici svinjske masti, 30 dag sladkorja v prahu, 8 žlic mleka, po ščepec cimeta, muškatnega oreščka, koriandra, ingverja, mletih klinčkov in pimenta (premešamo), naribana lupinica biolimone.
Glazura: domača marmelada, črna čokoladna glazura: 200 g črne čokolade, 100 g masla.
 
PRIPRAVA
Sladkor, jajca, mast, začimbe, limonovo lupinico in med stepemo v gosto maso ter dodamo mleko in moko s sodo bikarbono. Z mešalnikom mešamo toliko časa, dokler gre, nato zamesimo testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga pustimo počivati čez noč. Iz testa naredimo svaljke, jih razrežemo na enake koščke in oblikujemo srednje velike kroglice. Testo lahko tudi razvaljamo in izrezujemo različne oblike. Medenjake pečemo pribl. 10 minut pri 180 °C. Ko jih jemljemo iz pečice, morajo biti medenjaki še mehki. Še mlačne medenjake na tanko premažemo z marmelado. Na koncu vsakega pomočimo v čokoladno glazuro, s katero prekrijemo marmelado.


Avtorica recepta: Andreja Kosednar Lebar, učiteljica OŠ Bakovci

Vir:http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=19&sif_file=objave_podrobno&sif_parent=7949

 

Poletni sladoled medena sivka

 

Poletje si lahko osvežimo tudi z medom. Preprosto ga namesto sladkorja uporabimo v sladoledu. Subtilen okus sivke, ki v kuhinji ni vsakdanja izbira, nam prav v kombinaciji
z medom pričara slasten osvežujoč sladoled.

SESTAVINE:
• 160 ml cvetličnega medu
• 2–3 žlice jedilnih cvetov sivke
• 600 ml sladke smetane s 30 % m. m.
• 600 ml polnomastnega mleka
• 2 jajci

Priprava:
Jajci stepemo ter zmes skupaj z mlekom, sladko smetano in cvetovi sivke vlijemo v kozico. Ob stalnem
mešanju maso segrevamo, dokler rahlo ne zavre, nato pa jo postavimo na hladno. Pokrijemo jo s pokrovko
in pustimo, da se pari 30 min.
Precedimo, da odstranimo cvetove sivke. Dodamo med in dobro premešamo. Sladoledno maso pokrijemo
in jo čez noč ohladimo v hladilniku. Ohlajeno sladoledno maso vlijemo v gospodinjski aparat za pripravo
sladoleda in jo zamrzujemo 30 min. oz. po navodilih proizvajalca.
Če imamo raje nežno konsistenco sladoleda, ga lahko postrežemo takoj, lahko pa ga še za dve uri postavimo
v zamrzovalnik in nato postrežemo bolj zamrznjenega.

Avtorica recepta: Tamara Oražem

Vir:http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=19&sif_file=objave_podrobno&sif_parent=75


 

Ajdovi medenjaki

 

 Če želite povezati tradicionalno slovensko kulinarično dediščino z medom in ajdo, vam na Izobraževalnem centru Piramida Maribor svetujemo, da pripravite medenjake z ajdovo moko. Ajda je v zadnjem obdobju zelo popularna zaradi ugodne prehranske sestave, pa tudi antioksidantov (predvsem iz skupine flavonoidov), ki jih vsebuje. V zdravi prehrani je zato dobrodošla. Ajdovo medeno testo se obnaša pri mesenju nekoliko drugače kot običajno medeno testo iz pšenične moke in ima tudi nekoliko drugačen barvni odtenek. Ajdovi medenjaki so sivkasto rjavkaste barve, okus je prijazen, ne premočan, nekoliko grenčine prida ajdov, kostanjev ali gozdni med.

Ajdov medenjak nismo krasili z nobenimi dodatki, saj želimo, da je naraven oziroma deluje in tudi je čim bolj zdrav, s čim manj sladkorja ter z bogatim okusom pečenega medenega testa.
 

Sestavine:
500 g navadne ajdove moke
500 g pšenične bele moke TIP 500
250 g surovega masla
3 jajca (150 g)
150 g rjavega sladkorja
400 g ajdovega, kostanjevega ali gozdnega medu
žlička pecilnega praška (6 g)
žlica sode bikarbone (10 g)
30 g vode
malo bio limonine lupine
4 g začimb za medenjake (cimet, mleti klinčki, ingver, muškatni orešček).
 

Priprava:
Maslo z jajcem in s sladkorjem penasto stepemo. Vmešamo med in začimbe. Sodo namočimo v vodi in dodamo. Moki zmešamo s pecilnim praškom in presejemo na stepeno jajčno zmes ter zamesimo gladko testo. Iz testa izrezujemo medenjake različnih oblik z modeli in jih polagamo na pomaščen pekač ali peki papir. Pečemo 15 minut na 180 °C, nato jih pustimo 60 minut, da se ohladijo in spakiramo.
 

Marija Horvat in dr. Blanka Vombergar, Izobraževalni center Piramida Maribor

Vir:http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=19&sif_file=objave_podrobno&sif_parent=7227

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?