Facebook

China Gunpowder

Eden najbolj razširjenih in znanih čajev sploh: vsekakor temeljni kitajski zeleni čaj in prvi čaj, ki so ga začeli Kitajci izvažati. Po videzu je nezgrešljiv, ker so listi zviti v kroglice. Tako po okusu kot poživilnem učinku je to močan čaj, ki imena ni dobil zaradi moči, ampak zaradi oblike, ki spominja na kroglice smodnika. Na skodelico odmerimo manj kot žličko čaja. Če ga prelijemo z vrelo vodo, ga pustimo v njej le minuto ali dve.
Šifra:
Izberite opcijo za nakup
50 g1,20 € DODAJ V KOŠARICO
100 g2,40 € DODAJ V KOŠARICO
China Gunpowder

 Kitajski zeleni čaj - splošno in priprava

Kitajska je pradomovina čaja, kjer še danes pridelajo največ kakovostnih čajev na svetu. Najboljše in najdražje še vedno izdelujejo ročno. Več kot tri četrtine pridelka zavzema zeleni čaj, ki ga večino spijejo Kitajci sami, oolong in črni čaji pa so namenjeni predvsem izvozu.
Kitajski zeleni čaji so okusna in aromatična čajna klasika z nadihom izvornosti. Vseh vrst jih je, so vsakdanji in bolj posebni, robati in prefinjeni. Zeleni čaj je na Kitajskem vsakdanja pijača, napitek za vse priložnosti. Njegova priljubljenost tudi na Zahodu narašča predvsem zato, ker je koristen za zdravje. Ko vstopimo v svet kitajskih zelenih čajev, se podamo na pot, ki se nikoli ne konča, kajti ti čaji vedno znova presenečajo z aromatično raznolikostjo. Če se s temi čaji šele seznanjamo, morda ni odveč, če začnemo na začetku ter se najprej dodobra seznanimo s temeljnimi vrstami, kot sta denimo China Gunpowder ali Mao Feng. Ko zatem okusimo še druge čaje, nas presenetijo s prefinjenostjo, ki je morda sicer sploh ne bi zaznali.
Kitajski zeleni čaji so večinoma bistri in manj trpki kot japonski, med drugim tudi zaradi načina obdelave, med katerim čajne lističe po obiranju hitro segrejejo v velikih kovinskih ponvah ali v valjih. Zelo kakovostni dajo svetel, rahlo sladkast preliv.

 

Priprava
Že stari Kitajci so vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Poleg umirjenega časa in primernega razpoloženja je za skodelico dobrega čaja, poleg kakovostnega čaja seveda, potrebna še dobra voda. Najboljši čaj pripravimo z mehko vodo, ki je v naših krajih redka dobrina. S trdo vodo, ki teče iz pip ali jo kupujemo v plastenkah, večinoma ne moremo pripraviti najodličnejšega čaja, v katerem bi se v polnosti razvile arome čajnih lističev. Zato, če je le mogoče, uporabljamo filtrirano vodo, najsibo z uporabo sistema, ki ga namestimo na vodovodno napeljavo, ali priročnih vrčev – namiznih filtrov, ki iz vode odstranijo klor in del apnenca.

 

Ključni prispevek k odličnemu zelenemu čaju se skriva v količini odmerjenih čajnih lističev, temperaturi vode in času. Če zeleni čaj pripravljamo kot črni, dobimo napitek veliko premočnega okusa in pregrobe arome. Bolj kakovostne vrste kitajskih zelenih čajev sicer lahko prelijemo z vrelo vodo, sicer pa velja, da zeleni čaj pripravimo z vodo, ki jo najprej zavremo in nato ohladimo na 70 do 80 oC. Na skodelico ( 1,5 – 2 dl ) odmerimo žličko čaja, vendar so zeleni čaji zelo različni, tako da na primer krogličasto zvitih lističev čaja Gunpowder odmerimo manj, skuštrani Pai Mu Tan pa zagrabimo kar s prsti.
Zeleni čaj, ki ga prelijemo z zavreto in nato nekoliko ohlajeno vodo, pustimo v njej približno tri minute in precedimo. Nato še enkrat zavremo enako količino sveže vode in čajne lističe prelijemo še drugič, zdaj z vrelo vodo. Pustimo tri do štiri minute in precedimo. Postopek načeloma lahko ponavljamo, dokler čaj premore kaj okusa.


Predlagani čas je le temeljno vodilo, saj nam izkušnje pokažejo, kako pripravljen čaj nam je najbolj všeč.


Zeleni čaj pijemo brez dodatkov, saj le tako pride do izraza njegova čudovita aroma.

Sorodni izdelki
EKO konopljin čaj
Cena z DDV:
4,00 €
Veseljak
Cena z DDV:
od 1,90 €
Limonello
Cena z DDV:
od 1,70 €
Rooibos coll lemon
Cena z DDV:
od 1,60 €
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih